sâmbătă, 22 iunie 2013

Catedrala Alexander Nevsky -- Sofia


Cunoscută ca ”inima orașului”, Catedrala Alexander Nevsky din Sofia este simbolul capitalei Bulgariei, fiind deopotrivă unul dintre cele mai mari lacașuri religioase din lumea ortodoxă. Este situată în centrul capitalei, în piața Alexander Nevsky, ocupă o suprafață de 3170 mp, și putând să găzduiască aproximativ 10000 de persoane.

Catedrala Alexander Nevsky din Sofia este construită în stil neo-bizantin, are un plan în forma de cruce dar și un dom central aurit cu o înălțime de 45 m. În total, exista 12 clopote dar și un turn de 53 m înălțime. Cel mai mare clopot are 12 tone și se aude de la o distanță de 30 km. Cupola este sprijinită de coloane masive. În interior, clădirea este la fel de impresionantă: marmură, onix, alabastru și multe alte materiale de lux alcătuiesc un cadru fastuos. Marmura italiană este materialul folosit cu predilecție pentru coloane, podele și jilțul patriarhului. Pereții sunt împodobiți cu picturi murale vechi. Catedrala oferă vizitatorilor o deosebită colecție de aproximativ 1500 de icoane.
Sub catedrală se află un muzeu imens. Sunt expuse icoane bulgărești dar și bizantine de o frumusețe extraordinară. Cea mai veche datează din sec al IX-lea, iar cea mai recentă din sec al XVIII-lea.

Catedrala Alexander Nevsky a fost ridicată în perioada 1904 – 1912, reprezentând un simbol al sacrificiului a celor peste 200.000 de soldați, ce au luptat și s-au jertfit în Războiul Ruso-Otoman din 1877 – 1878, în urma căruia Bulgaria și-a dobândit independența. Numită după un vestit războinic rus din secolul al XIII-lea (Alexander Nevsky, un erou al Rusiei medievale) care era Sfântul Patron al Țarului Alexandru al II-lea, biserica a fost proiectată de Pomerantev, un important arhitect religios rus al epocii, și a fost decorată de cei mai buni artiști din Europa (bulgari, ruși, austrieci, unguri sau germani).


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu