sâmbătă, 15 mai 2010

Efectele bauturilor carbogazoase dulci


Băuturile carbogazoase dulci pot dubla riscul dezvoltării cancerului pancreatic, din cauza conţinutului ridicat de zaharoză, potrivit unui studiu realizat la Universitatea Georgetown (SUA), informează dailymail.co.uk.
Studiul a evaluat riscul dezvoltării cancerului pancreatic pentru consumatorii de sucuri care conţin zahăr, în rândul a 60.000 de persoane din Singapore, pe o perioadă de 14 ani.
Principala concluzie a studiului a fost că persoanele care consumă mai mult de două băuturi carbogazoase pe săptămână prezintă un risc dublu de a dezvolta această afecţiune faţă de cele care beau mai puţin de două sucuri dulci săptămânal.
Un al doilea studiu, realizat de specialiştii de la University of East Anglia, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 16 ani şi care la care au participat 25.000 de persoane, a arătat că cei a căror dietă zilnică include o cantitate mai mare de zaharoză sunt de două ori mai expuşi riscului de a dezvolta cancer pancreatic.
Cercetătorii nu au aflat deocamdată care este cauza acestui fenomen, una dintre ipoteze fiind că excesul de zaharoză provoacă apariţia cancerului pancreatic prin creşterea producţiei de insulină (o substanţă sintetizată de pancreas care are rolul de a scădea concentraţia zahărului din sânge, după fiecare masă).
Descoperirea a fost validată de un al treilea studiu, realizat pe 160.000 de persoane, în cadrul Universităţii din Hawaii, care a arătat că un consum ridicat de fructoză şi zaharoză duce la o creştere cu 35% a riscului apariţiei cancerului pancreatic.

Preluare: http://www.mediafax.ro/stiinta-sanatate/bauturile-carbogazoase-dulci-pot-dubla-riscul-de-cancer-pancreatic-6105849/

2 comentarii:

  1. Auzisem la un moment dat ca pusesera un ficat de gaina in cola si in secundele urmatoare se facuse foarte urat. Cand am fost in spital medicul mi-a spus ca nici bauturile "100 % naturale" existente in comert nu sunt mai presus.
    Sunt o gramada de exemple..ouale artificiale chinezesti, painea cu xilina, laptele cu melamina si asa mai departe.
    Cel putin legat de Codex Alimentarius lucrurile se complica.
    E tragic dar stiinta a descoperit ca Semnul Sfintei Cruci purifica alimentele:D.
    http://arborele-vietii.blogspot.com/2009/12/rugaciunea-si-semnul-crucii-vindeca-mai.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt multe exemple in acest sens. Poti face singura un experiment: pune o bucatica mica de carne, frageda, intr-un pahar de coca-cola....lasa-o acolo o zi sau doua si vei vedea cum ajunge!
    Iar Codex Alimentarius...mi-as dori sa puna la capat toate lucrurile astea.
    Legat de "Semnul Crucii purifica alimentele"...nu degeaba preotii, monahii si toti cei in slujba Domnului se inchina inainte de masa si fac semnul Crucii.

    RăspundețiȘtergere