Cea mai lunga cale este calea care duce de la urechi la inima! -- Pr. Arsenie Boca.
joi, 31 decembrie 2009
La Multzi Ani
La Multzi Ani, multa sanatate, fericire si putere de a merge mai departe, de a trece peste toate! Un an nou care sa va aduc indeplinirea tuturor dorintzelor!
luni, 28 decembrie 2009
Maxime legate de religie
Daca tot am inceput blogul axat pe religie, luna asta voi merge mai mult pe aceasta tema.... Va propun sa va dati cu parerea asupra unor maxime:
-- Dumnezeu este in noi. Noi suntem Dumnezeu. (Jerome K. Jerome)
-- Cand Domnul vrea sa-l piarda pe om, trimite asupra lui trufia! (Michael Faraday)
-- Mintea e un mormant sacru, in care Dumnezeu se zbate. Haideti sa-i sarim in ajutor. (Nikos Kazantzakis)
-- Diavolul foloseste si scriptura cand vrea sa-si atinga scopul. (William Shakespeare)
Voi ce parere avetzi?
duminică, 27 decembrie 2009
Religia dacilor
Din lipsa izvoarelor, s-au emis mai multe teorii cu privire la caracterul religiei geto-dacilor. Astfel, s-a tras concluzia ca religia geto-dacilor a fost monoteista, teorie respinsa insa de cvasitotalitatea cercetatorilor romani si straini.
Religia dacilor a fost politeista. Teoria care s-a impus si in istoriografia romaneasca actuala este aceea a politeismului geto-dacic, cu toate ca cercetatorii nu s-au pus de acord in totalitate cu privire la numarul, numele, caracterul geto-dacic al acestora (motivul este acelasi pe care l-am prezentat mai sus: lipsa izvoarelor istorice). Dacii credeau in nemurirea sufletului si considerau moartea ca o simpla schimbare de tzara. Conducatorul preotzilor avea o pozitzie importanta ca reprezentant al zeitatzii supreme, Zalmoxis/Zalmoksha/Zamolxis, pe pamant, fiind de asemena si sfatuitorul regelui. Cele mai multe informatzii despre religia dacilor le avem de la eternul si totusi actualul Herodot: Iata in ce fel se socot ei nemuritori. Credinta lor e ca ei nu mor, ci ca cel care piere se duce la Zalmoxis…". Zalmoxis, chiar daca a avut, intr-o perioada foarte indepartata, caracter demonic, htonian, in perioada de inflorire a civilizatiei dacice el avea cu siguranta caracter uranian, era zeu al cerului, cum a sustinut Parvan, nu al lumii subterane si al vegetatiei, cum sustine, de pilda, prof. I. Russu. (preluat de pe: http://www.crestinortodox.ro/geto-dacii/71848-zeii-la-geto-daci).
Un alt mare zeu dac, Gebeleizis/Nebeleizis/Gebelexis considerat zeu al fulgerului si al orizontului. Era reprezentat ca un barbat chipes, uneori cu barba. in perioadele mai tarzii ale existentzei dacilor, Gebeleizis pare sa fie confundat cu Zamolxis, ca zeu suprem. Dacii il onorau tragand cu arcurile spre a risipi norii aducatori de grindina.
Numele unui alt mare zeu vindecator nu este cu totul sigur. Derzis/Derzelos/Darzos a fost catalogat in urma analizaii etimologiei numelui ca fiind zeul puternic, energic, datator de fortza si sanatate, personificarea si ideal simbolic al acestor virtutzi apreciate si ravnite de traco‑getzi. Derzis era datatorul celui mai de pretz bun al oamenilor: vigoarea si sanatatea. Un argument ce sustzine aceasta teorie il constituie frecventza mare a inscriptziilor dedicate in localitatzile balneare din Dacia.
Lupul reprezenta simbolul inteligentzei, dreptatzii si nesupunerii, apare foarte des in viatza dacilor. Ei foloseau capetele de lupi si serpi pentru steagurile de lupta, sunetul produs in timpul alergarii amplificand rezonantza sonora.
Dacii obtzinusera deja un grad inalt de civilizatzie cand au fost intalnitzi pentru prima data de romani. Putem vorbi astfel destul de mult despre daci, religie si zeitatzile lor. Putem aminti si despre Preotii daci Dromihetes, Diupaneus, Deceneu erau alesi pentru ca ei puteau sa citeasca in viitor si sa prevada, cunoscand misterele lumii.
La Multzi Ani
La Multzi Ani tuturor celor care isi sarbatoresc ziua astazi de Sf. Stefan.
"În această lună, în ziua a douăzeci şi şaptea, pomenirea Sfântului Apostol, întâiul mucenic şi arhidiacon Ştefan, unul din cei şapte diaconi."
Religie vs ateism
Inca din cele mai vechi timpuri, a existat aceasta controversa, aceasta lupta oarba intre credintza/religie si ateism.
Conform DEX, RELÍGIA reprezinta un sistem de credinse (dogme) si de practici (rituri) privind sentimentul divinitasii si care îi uneste, în aceeasi comunitate spirituala si morala, pe tosi cei care adera la acest sistem; totalitatea institusiilor si organizasiilor corespunzatoare; confesiune, credinsa. Conform unuei alte teorii, la origini, RELIGIA fost maica eticii si a tehnologiei. Mai inainte de toate, religia a fost un suvoi ce izvora din adancimi ascunse, etica un rau purtator de viata si tehnologia, cu ajutorul canalelor artistice, purta apa din acest rau prin toate arterele vietii omului.
Tot DEX-ul spune ca, ATEISMUL reprezinta o negare a existensei lui Dumnezeu si a oricarei divinitasi; concepsie care se bazeaza pe aceasta negare; precum si o concepsie materialista care respinge religia, credinsa în supranatural si existensa oricarei divinitasi, a miracolelor si a viesii de apoi; negare a lui Dumnezeu.
Iata cateva argumente ce sustin ateismul...ramane ca fiecare sa se gandeasca si sa le considere plauzibile sau nu:
-- Aristotel a trait intr-o societate politeista in care anumite evenimente inexplicabile erau justificate prin apelul la interventia zeilor. Cu toate astea, filozofia naturalista a lui Aristotel a pornit cu eliminarea “ipotezei Dumnezeu” din procesul de analiza si contemplare a lumii inconjuratoare.
-- Pierre Simon Laplace a scris o lucrare despre sistemul solar fara sa includa nimic despre Dumnezeu. Intrebat de Napoleon, de ce nu a facut referire la Dumnezeu a raspuns: “Nu am avut nevoie de aceasta ipoteza”.
-- Toate descoperirile stiintifice au in comun aceeasi “indrazneala” de a desconsidera “ipoteza Dumnezeu”. Gravitatia, relativitatea, termodinamica sunt teorii care nu contin “avand in vedere ca Dumnezeu exista si ca… atunci…”. Electricitatea, radioul, vaccinurile, internetul, centralele atomoelectrice sunt produsele acelorasi teorii indraznete.
Acum va prezint succint si ceteva argumente in favoarea religiei si a credintzei...dumneavostra sunteti singurii care veti putea hotara ce este adevarat si ce este fals:
-- Blaise Pascal, un filozof francez din secolul 17, a enuntat un argument celebru in favoarea credintei in Dumnezeu, si anume: “Daca crezi în Dumnezeu si se dovedeste ca el nu exista, nu vei fi pierdut nimic, dar daca nu crezi si se dovedeste ca exista, vei merge în Iad. Asadar, este iresponsabil sa fii ateu.”
-- Credintza ortodoxa, este învoirea libera a sufletului, vederea sufleteasca a unui lucru nevazut, statornicia în ceea ce este adevarat, întelegerea celor nevazute, potrivita firii. (Sf. Teodoret al Ciprului).
-- In sens rational 'a crede' înseamna a face o estimare de probabilitate sau plauzibilitate a realizarii sau nerealizarii unui eveniment determinat. Credinta conceptuala sau intelectiva, defineste relatia individului cu un obiect, o proprietate, un fenomen natural sau social care poseda o anume însemnatate pentru cel care crede sau nu în posibilitatea aparitiei lui si îl angajeaza în argumentarea, realizarea sau împiedecarea aparitiei si desfasurarii evenimentului.
-- Credinta religioasa a fost si este un factor social si etic extrem de important, ea a avut si înca are un rol major în formarea morala a personalitatii, în îndemnarea individului si colectivitatii sa adere la un ansamblu de actiuni si valori si actiuni care sa duca la respectarea de catre fiecare a celorlalti în aceiasi masura în care se respecta pe sine.
Fiecare este singurul sau arbitru, fiecare decide pentru el (dar atunci cand trebuie sa decida si pentru altul, trebuie sa puna in balantza bine ce trebuie sa faca). Fiecare trebuie sagandeasca atat cu sufletul si cat si cu mintea, sa gaseasca "formula magica" de a combina utilul cu placutul, de a putea merge mai departe, de a crede in tzelul lui si de a vedea dincolo de puterea perceptziei ochiului uman!
Ideea de blog
Cum mi-a venit ideea de blog?!
Destul de ciudat...Discutam cu Stefania despre credintza si Dumnezeu....mi-a dat un link unde, chiar am gasit ceea ce cautam, raspunsuri la unele intrebari:)Si mi-am zis...de ce nu, hai sa incerc sa ajut si eu la randul meu pe altzi?!
Alt motiv al acestui blog il constituie mica mea pasiune legata de Istorie si de romani in general...
Vom vedea ce va iesi...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)